Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Narkotik’ten ‘uyuşturucu kullanım yaşı’ iddialarına ilişkin açıklama

Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, Türkiye’de uyuşturucu kullanım yaşı tartışmalarına ilişkin açıklamada …

Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, Türkiye'de uyuşturucu

Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, Türkiye’de uyuşturucu kullanım yaşı tartışmalarına ilişkin açıklamada bulundu.

ANKARA (İGFA)- Emniyet Genel Müdürlüğü’nden (EGM) yapılan açıklamada Türkiye’de uyuşturucu kullanım yaşının düştüğü söylemlerinin gerçeği yansıtmadığı belirtilerek, “2021 yılı NARKOLOG verilerine göre ülkemizde uyuşturucuya başlama yaşı ortalama 21,2’dir” denildi.

Yapılan yazılı açıklamada, sınırlı sayıdaki kişilerin küçük veya büyük yaşlarda uyuşturucuya başladığını ifade etmesi genele yaygınlaştırılamayacağının altı çizilerek, “Dolayısıyla ‘Türkiye’de uyuşturucu kullanımına başlanma yaşı 5, 8, 9 veya 12’ye düştü’ şeklindeki söylemler gerçeği yansıtmamaktadır. Uyuşturucuya başlama yaşı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ortalama ve ortanca yaş değerleri üzerinde üzerinden hesaplanmaktadır. 2021 yılı NARKOLOG verilerine göre ülkemizde uyuşturucuya başlama yaşı ortalaması 21,2’dir” ifadeleri kullanıldı.

Türkiye’de maddeye bağlı ölümlerlerde 2017 yılından 2020 yılına kadar yüzde 66,6’lık düşüş yaşandığı belirtilen açıklamada, “Ülkemizde madde bağlantılı ölümlerin en yüksek görüldüğü 2017 yılından 2020 yılına kadar yüzde 66,6’lık bir düşüş kaydedilmiştir. ‘Bir ölüm dahi kabul edilemez’ görüşüyle yapılan uyuşturucu mücadelesinde, tüm dünyada uyuşturucuya bağlı ölümlerde artış yaşanırken ülkemizde düşüş ivmesi yakalanmasının nispeten olumlu olduğu değerlendirilmektedir. Uyuşturucu madde kullanım oranı tüm dünyada alan araştırmaları ile ölçülür. Ülkemizde de bu yönde 2011 ve 2018 yıllarında iki anket çalışması yapılmıştır. GPS (General Population Survey) adı verilen ve 15-64 yaş arası nüfusta yapılan bu çalışmalarda, hayatında bir defa dahi olsa uyuşturucu madde kullandığını beyan edenlerin oranı 2011 yılında yüzde 2,7, 2018 yılında ise yüzde 3,1 olarak hesaplanmıştır” denildi.